Harper's Mill Clubhouse

We were asked to assist with the exterior and interior finish selections and furnishings for Harper's Mill Clubhouse in Chesterfield, VA. It is always a great experience to begin with the architectural design of the very talented Mike Foltz of McAllister and Foltz Architecture, P.C.

The clubhouse and pool are nestled in a beautiful grove of Virginia pines and our exterior finishes were selected to reflect the serenity of the surroundings while the interior elements and furnishings are a surprising jewel box of unexpected color and texture. The clubhouse design included a grand gathering room, two bar areas and a full kitchen for residents. The pool cabana, pool baths as well as the interior entertaining areas were designed to be user friendly by complying with codes for accessibility. All members now have the perfect spot for year round fun and entertaining.

Hope you enjoy! Please let us know what you think!

Lynngate Lane

Upon our first meeting with this sweet Bon Air mom, we realized that her kitchen had served its purpose and no longer met her family's needs or her cheery personality.

The existing walls and peninsula made the space feel very cramped for a family that wanted a large island where they could enjoy breakfast together as well as linger while they prepared meals. A large island became the starting point for the design.In order to make the kitchen feel larger, we widened the doorways to the den and dining room, making each of these spaces more a part of the kitchen. The old floor was replaced with a wood-look luxury vinyl plank and beautiful fawn-colored cabinetry with custom range hood, which featured new appliances, seeded glass doors, a farmhouse sink and faucet set. The lighting included recessed LED and under cabinet lighting, as well as specialty pendants over the island. The walls were painted a soft blue to make the blue accented pendants stand out.

In order to make the kitchen feel larger, we widened the doorways to the den and dining room, making each of these spaces more a part of the kitchen. The old floor was replaced with a wood-look luxury vinyl plank and beautiful fawn-colored cabinetry with custom range hood, which featured new appliances, seeded glass doors, a farmhouse sink and faucet set. The lighting included recessed LED and under cabinet lighting, as well as specialty pendants over the island. The walls were painted a soft blue to make the blue accented pendants stand out. In the adjacent den, a custom media center was installed, which included wall speakers.A sectional sofa, leather recliner and new carpet were all provided for this space as well.

The back hall and powder room were repurposed to better accommodate the family and their needs. This redesign moved the washer and dryer out of the powder room and into an enclosed area in the back hall, which also included custom cabinets for storage of coats, boots and miscellaneous items.

This lovely family is better able to utilize the kitchen and den for family time and entertaining.

Huntsmoor Drive

We designed this client's den several years ago and loved working with her! When she called us about renovating her kitchen, powder room and utility area, we were thrilled to have the opportunity to work with her again.

The kitchen, powder room and laundry room had the original dark wood cabinetry and trim as wells as 30 year old wallpaper which was so dark and tired. Our design mixed new fun, bright colors for the cabinetry and walls, white trim and appliances, countertops and flooring with a bright lighting package to create a delightful space to cook or entertain.

In the powder room, we had hung a complementary coral trellis wallpaper with a new vanity and countertop paired with chrome accents. A large wall sized mirror with sconces over the vanity made the space brighter and more inviting. 

It was wonderful to have the chance to work yet again to update our client's home to be a better reflection of her charm and delightful personality.

Byrd Avenue

After buying a flat in one of the most desirable Richmond locations, our client contacted us by referral from his realtor. The space was perfect for his lifestyle, but lacked the character you might find in an older Richmond Home. The owner showed us several plain, rectangular rooms with wall to wall shag carpet. He wanted a living space that looked like the family room of a larger home with a masculine, traditional appearance. He agreed that the best way to achieve this would be to add hardwood floors, new wooden blinds, paint and then curate the furnishings.

The homeowner had so many beautiful antiques that we knew it would not be difficult to achieve the look he wanted. We recovered the owner's 30 year old sofa in a rich red, added navy plaid pillows and a navy leather recliner. We added texture with a sisal carpet and custom linen draperies. 

 In the dining room, we selected an oriental carpet and arranged his beautiful map collection into a gallery wall. To finish off the space, we replaced the builder grade chandelier with a rustic, masculine fixture and added a complimentary roman shade. 

In the bedroom, a favorite blue and white lamp provided inspiration. We removed the shimmery, feminine wallpaper and transformed this bedroom into a dramatic, luxurious space just by painting the walls navy, adding in his existing art and styling his existing pieces. 

becker 12.jpg

We also added an element of surprise by painting the beige grass cloth in the powder room barn red (which was his favorite color). Now, he can live happily in his 'Apartment, Sweet Apartment!'

Henrico Doctor's Medical Suite

We have renovated the medical office space for these Richmond, Virginia based physicians three times. Initially we were called to redesign and renovate their Henrico Doctor's waiting room, offices, and procedure rooms following damages from a water pipe which had burst. A few years later, we were invited back to design and build out additional space which they had purchased in an expansion of their medical practice and then to design an additional waiting room. The new space was very dark and the existing furnishings and fixtures were very dated and non-functional. Not a fitting environment for these wonderful physicians and their patients. We were tasked to make this new waiting room more functional, ADA compliant and welcoming for patients. We presented a fresh color palette and new furnishings that would not only brighten and update their design but would also stand the everyday wear and tear of a commercial environment. 

We love this fresh waiting room which is now a wonderful place to welcome patients. What do you think? We would love to hear your thoughts.

Edgeview Lane

After designing and renovating this couple's kitchen, we were thrilled when they asked us to design and install their master bathroom. It was dark, cramped and in dire need of a facelift. It did not represent the home's charm or the client's lovely personality.

Our design encompassed those details, presenting a fresh, new color palette and changes to the layout to create a new, brighter space. We took down a wall which allowed us to open up the shower and showcase a striped tile design with a 'marble looking' porcelain tile to give a luxurious aesthetic, but would also be very durable for a shower application. 

The client also requested a freestanding, soaking tub, a feature that is not only great for taking a relaxing bubble bath, but became a captivating focal point of the entire space. In addition to the tub, a custom vanity, countertop and beaded board wainscot all reflect the house's traditional setting. 

The last finishing touches were a fresh coat of soft blue paint and a lovely, custom shade to tie it all together. The entire bathroom is now lighter, brighter and much more functional for this couple, and is a better reflection of who they truly are.

Rock Castle Road

We have had the pleasure of working on several different jobs with this family. Our work with them began when we moved the parents of the client from their beloved farm in Goochland, VA to a local retirement community. When it came time for our client to move from their home in Richmond's Near West End to take on the legacy her parents left at the farm, we worked with her to renovate the existing home, creating a space that was reflective of her family and their new beginning.

 

 As this house was her childhood home, she wanted to keep the integrity of the space while making it function better for her family and their vibrant, busy lifestyle. The family loves to entertain and share their home with friends and family, so a large kitchen was a must have. They also wanted to incorporate her husband's mother's antique corner cabinet into the kitchen. This beautiful piece served as the inspiration for the kitchen design, as we wanted the finishes to coordinate with the old woods yet have a bright, updated farmhouse feeling. 

In the living space off of the kitchen, we gave the existing fireplace a facelift with a stone facade, and created a comfortable living arrangement that included new swivel chairs, a plush sofa and pops of tangerine and turquoise, which were carried into the dining room window treatments and chairs. We love the contrast of the traditional with the fresh color palette. It creates a unique look and reflects the family's fun personality. We also assisted in the selection of finishes for the couple's master suite. The bedroom and bathroom were also enlarged and reformatted to create a light, airy space that focused on the amazing views of the countryside.

Hope you enjoy. Please let us know your thoughts on this project!

Spring Ridge Way

We have been fortunate to have a longstanding relationship with this client-- they were one of our firsts! Transforming multiple spaces in their home throughout the years, our work with them began on the main floor, updating the floor plan to better suit their lifestyle. We curated and provided the majority of the furnishings in the dining room, living room and den as well as retrofitting the kitchen, using the existing layout, but updating the appliances, countertop, backsplash, and lighting.

Once the main floor was beautifully designed, their sights turned to the basement where they wanted to make a second family friendly living area that they could share with their kids and grandkids, and would also be great for entertaining friends. This large area had been last designed thirty years ago, and needed some major renovations to achieve their dream for a fresh and fun media and game room for their family to gather and their grandkids to play. We knew that the homeowner loved color, but wanted to do something a bit fresh and unexpected to this space.

We added a lot of dramatic pattern in the black and white zebra print carpet and fun punches of color in the green, greek key swivel chairs and teal ottoman. The black sectional is perfect for movie night or Super Bowl party. We additionally pulled in an ebony card table and chairs that stand out against the light blue backdrop. Gold lighting, hardware and grey paint on the built-in bookcases add a level of sophistication to this basement renovation. We used a luxury vinyl plank flooring that would better withstand wear and tear, and painted the walls and cabinetry to brighten the space. There is very little natural light, so to lighten and brighten was especially important. This family loves that their tired, old basement has been reinvented into an updated media and game room beautifully suited for family gatherings and just the right spot for new memories.

River Front Commercial Space


A fast-paced renovation of this historical space in Shockhoe Slip was a great collaboration with multiple disciplines. Working with Circle S Studio, Commonwealth Architects and Emerson Construction, the old Richbrau Brewery restaurant was transformed into a stunning office environment for this savvy and fast growing team of Richmond-based investment advisers. 

Courtney_Ludeman_Interiors_Richmond_Virginia_Interior_Designer-11.jpg

Working with their vision and goals for their business, we completely reconfigured the interior of this commercial space to include a reception area, five conference rooms, one large presentation space, and a large kitchen and seating area for entertaining. 



Cabinetry, countertops, appliances, furniture, desking units and carpet were specified and supplied by Courtney Ludeman Interiors. It was wonderful to have the opportunity to work with this group and turn out an amazing office and reception area which reflects the historical character of this original Shockhoe Slip bay, but whose updates work so well with this smart, fast-growing group of financial advisers. 



We loved this job and would like to know if you do too! Please let us know by commenting or sharing. To check out more projects please link through our portfolio!

Hart Mill Drive Photo Gallery


Last blog post, we talked about some of the homeowner's requests for a master bathroom renovation in Glen Allen, Virginia.  We were able to come up with some fun, creative design solutions, and we were all very happy with the results. 

 
 

The room was in good shape and gave us a neutral ground on which we could build our design. For the sake of the budget, we decided to keep the existing tile flooring, and because the client loves blues, we decided to run with them and find a nice, soothing palate.


 
 

Light blue walls, a deeper blue  double vanity with tan granite, and a large mirror all make this space appear larger, and attract the natural light flowing in from the window over the tub. Bead board wainscoting around the tub provides an interesting detail. New tile and fixtures in the shower and an attractive seeded glass shower door add to the design and create a sanctuary for this hardworking mom to relax.


 
 

We had a lot of fun meeting the challenges of this renovation, and we hope you have found something here that inspires you. We will be putting up a few more blogs on challenging designs and creative solutions, so be sure to check back for more!

 

Hart Mill Drive

 

After being asked to complete the design and renovation of this small master bathroom for a young couple in Glen Allen, we discussed what their goals and needs were for this space. One of their biggest concerns was the budget as they did not want to break the bank constructing an entirely new space. Wherever possible, we tried to incorporate the existing structures, including existing tile and toilet to create a fresh design. It was a challenge to make each little change go the extra mile in completing the new look.

 

 
 

The final request was that we incorporate blue tones, which the client loved. As such, we had to assemble a room that was not overly expensive to renovate, could be functional and livable, and would work well with a soothing set of blues. The final design resulted in a cool, relaxing place for the client to enjoy spending time in. This accomplished all the wants and needs they requested.

 

The client’s other main concern was functionality. They wanted a space that they could use, not just admire.  So we focused on finding things that would make the space easy and enjoyable to live in. Keeping the existing layout, we maximized the look and feel of the space by choosing fixtures that not only looked good, but would also survive the wear and tear of everyday life.

 

Courtney_Ludeman_Interiors_Richmond_Virginia_Interior_Designer_web-22.jpg

We loved this job and would like to know if you do too! Please let us know by commenting or sharing. To check out more projects please link through our portfolio!